Ksan, totems a Hazelton

Totems

En els viatges als Estats Units, Canadà o Alaska, que inclouen visites a tribus indígenes, tot sovint se’m demana si es podran veure tòtems. Malauradament, la major part de les vegades, he de respondre que no. Així que escric aquest post per poder explicar on es poden veure, perquè se’n veuen tan pocs i a tan pocs llocs, i encara més: què és un tòtem? Anem a pams.

Començaré provant de respondre a aquesta darrera pregunta. Tenint en compte que el gran antropòleg Claude Lévi-Strauss (el meu ídol) va escriure una de les seves grans i espesses obres sobre aquest tema (El Pensament Salvatge), va quedar clar que un tòtem és una representació simbòlica d’un grup humà (família extensa, poble, tribu…) que es relaciona amb els seus llinatges o avantpassats. Es tracta d’un tronc esculpit, en el que s’hi representen unes figures d’animals, corresponents a clans o llinatges. La combinatòria d’aquestes figures, i la combinatòria de diferents tòtems, indica a tota persona pertanyent al grup qui viu en una casa, poble, regió… Podem dir que és un llenguatge simbòlic basat en el pensament analògic.

totems Stanley Park

Totems a Stanley Park, Vancouver, Canadà

Les figures representades als tòtems solen ser el corb, la granota, l’orca, el llop, l’ós… en general animals amb uns poders determinats, lligats a uns clans o filiacions familiars. Cal tenir en compte que les cultures que generen els tòtems tenen uns sistemes familiars molt complexos, amb rígides normes de comportament i relacions entre els individus. Per exemple, amb qui pots o no casar-te o qui s’encarregarà d’organitzar el teu funeral… El joc de poders entre clans (representats pels animals) teixien l’entremat socials d’aquestes tribus, fins i tot entre elles (marcant, per exemple, am qui es podia comerciar).

Si ja heu entès el que és un tòtem, ara passarem a saber on n’hi ha, de tòtems. No totes les cultures indígenes nord-americanes tenien aquests sistemes de filiació i de clans. És més, aquest sistema social només el trobàvem a les cultures del nord-oest, a prop o en connexió amb el Pacífic. En resum: des de l’estat de Washington, fins al sud-est d’Alaska, passant per l’oest del Canadà.

Ksan, New Hazelton, Columbia Britànica, Oest del Canadà

Ksan, New Hazelton, Columbia Britànica, Oest del Canadà

Un altre punt important. Els tòtems eren i són fets de fusta. La zona de la costa del Pacífic és de les més humides del món, i plou tot sovint (us ho puc ben assegurar, que bonic que és el dia que surt el Sol…). De fet, per això hi ha tant de boscos, i conseqüentment, arbres (gegants, ideals per fer tòtems i altres construccions en fusta). Però la fusta, per bona que sigui, si li plou dia si i l’altre també, acaba podrint-se. I amb ella, el tòtem. Encara més: el tòtem és un element que té una funció social concreta, amb un simbolisme important, lligat a persones i pobles concrets. El temps passa, i cal anar fent nous tòtems per anar explicant qui viu aquí i allà. Els vells tòtems no sols es podreixen, se’n van amb la gent que els va fer esculpir. Resumint, trobar tòtems de més de 100 anys és dificilíssim. Pots trobar restes mig desfetes a alguns indrets allunyats de la costa d’Alaska…

I no hi ha més tòtems? Si, n’hi ha de dues classes. El primer, el turístic. Per exemple, els que podeu observar a l’Stanley Park de Vancouver. L’altre, els que poc a poc els que diferents tribus estan tornant a esculpir. Són nous, pintats en alguns casos, els motius poden no ser els clàssics, però són de veritat, amb un ús social concret que evoluciona com les seves cultures.

Compartir:


Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies. Premi l'enllaç per a més informació. ACEPTAR

Aviso de cookies