Sant Xavier de Bac, Arizona

Fruit de la colonització espanyola de l’actual sud-oest dels Estats Units, s’hi van crear nombroses missions, amb l’objectiu d’evangelitzar els diferents pobles indígenes, així com establir bases pel control del territori per part de la Corona espanyola. Les més conegudes són les que a Califòrnia va fundar el franciscà Fra Juníper Serra (San Francisco, San Buenaventura, Santa Clara, San Carlos de Monterey, San Luis Obispo…), al segle XVIII.

Ara bé, al segle XVII ja se n’havien creat d’altres, sobretot a la regió del desert de Sonora. Eren missions dels jesuïtes, que més tard foren expulsats per Carles III (i substituïts per l’orde dels franciscans). Una de les primeres, més grans, i que en millor estat han arribat fins els nostres dies, és la de Sant Xavier de Bac. Si em permeteu, una obra d’art que val molt la pena de visitar. Fou fundada el 1692 pel missioner Francisco Eusebio Kino en territori de la tribu dels Tohono O’odham (“Gent del desert”, antigament coneguts com a Papago), al sud de l’actual Tucson, a l’estat d’Arizona. La missió va viure temps difícils degut als atacs dels Apatxes. Però l’avenç dels espanyols, junt amb l’impuls dels franciscans, van aconseguir aixecar aquesta església de grans dimensions. La mà d’obra fou principalment indígena, de les tribus Tohono O’odham i Yaqui. Aquest darrer punt és important perquè sempre han sentit San Xavier de Bac com a quelcom de propi.

Sant Xavier de Bac, reserva de Totono O’Odham, sud d’Arizona

En fer-se independent d’Espanya, Mèxic no va tardar en expulsar tots els capellans espanyols, entre ells el de Sant Xavier. No va enviar ningú a substituir-lo. Si l’església es va mantenir dempeus i en prou bon estat fou gràcies a les tribus locals, que se’n van encarregar.

Un cop el territori va passar a mans nord-americanes durant el segle XIX, l’església va quedar englobada dins de la diòcesi de Santa Fe, que ben aviat hi va posar els diners per a la seva restauració i manteniment. Finalment, el 1960 fou declarada Lloc d’Interès Històric Nacional.
L’església es manté activa, i es pot visitar. Aquí en teniu algunes fotos dins d’aquesta galeria que vaig fer sobre el sud d’Arizona.

Compartir:


Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies. Premi l'enllaç per a més informació. ACEPTAR

Aviso de cookies